امین صادقپور - امروز قرار است با یکی از عروسکهای قدیمی ایرانزمین که ویژگیهای جالبی دارد، آشنا شویم؛ بنابراین به استان پهناور و زیبای خراسان جنوبی سفر میکنیم.
نام این عروسک «اَتَلو» است و در مراسم بارانخواهی اتلومتلو از آن استفاده میشود. برای ساخت عروسک اتلو به چوبی بلند و پارچههای رنگارنگ نیاز است.
کودکان و نوجوانان در ساخت این عروسک زیبا نقش دارند. در مراسم بارانخواهی اتلومتلو، بچهها به گروههای ۱۰ تا پانزده نفره تقسیم میشوند و یکی از اعضای گروه بهعنوان سرگروه شناخته میشود و وظیفهی چرخاندن عروسک اتلو را برعهده میگیرد.
بقیهی بچهها نیز در خواندن شعرها همکاری میکنند. کودکان و نوجوانان وقتی در یک محل جمع شدند، به کوچهها و محلههای روستایشان سر میزنند و شعرهایی درباره باران میخوانند.
یکی از این شعرها اینچنین است: اتالو، متالو، ای خدا باران کن/ باران آبشاران کن/ اتالوی ما تشنه شده/ بر کوه و بر پشته شده (رفته)/ آب غدیر (آبگیر) میخواهد/ چمچمه شیر میخواهد/ این نیمکوه لالهزار (است)/ آن نیمکوه لالهزار (است)/
ای خدا باران کن/ بر چوب چوپانان کن/ چوپان پنیر میخواهد/ نان و پنیر میخواهد/ ای خدا باران کن/ باران آبشاران کن/ گندم در زیر خاک است/ از تشنگی هلاک است/ باران میآید گل میشود/ گندمداران بیدل میشوند/ یا رب بده تو باران، به حق شاه مردان.
بعد از خواندن شعرها بچهها و بزرگترها دعا میکنند که خداوند، باران رحمتش را نازل کند. مراسم اتلومتلو با شماره ۵۰ از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده است.